Soorten orchideeen

Algemene informatie

Omdat er ongeveer 30000 orchideeënsoorten zijn is het onmogelijk deze allemaal op te noemen. We hebben een greep genomen uit de meest bekende orchideeënsoorten (kas en tuinorchideeën) en ze even allemaal op een rij gezet. Bij iedere soort zit er een beschrijving en cultuur bij. Zo heb je een idee over hoe groot de plant is, hoeveel bladeren het heeft, welke temperatuur het nodig heeft en in welke luchtvochtigheid het leeft. Ook wordt er informatie gegeven over wanneer er bemestig mag gegeven worden.

Dit is heel nuttige informatie omdat een orchidee niet alleen kan overleven op water en wat bemestig. Het onderhouden van orchideeën is moeilijker dan je denkt. Je kan op bovenstaande knoppen drukken onder de hoofdknop soorten om meer informatie te hebben over de bepaalde soort die u zoekt.

Dit is alfabetisch geschikt voor uw gemak.

Ook wordt er hier gebruik gemaakt van foto's van de verschillende soorten orchideeën om u een beeld te kunnen geven van hoe de plant er juist uitziet. Misschien is dit wel een plant dat u thuis hebt staan maar weet u niet dat dit wel een orchidee is. Met de hulp van de informatie bij iedere soort zal u in staat zijn om iedere orchidee te kunnen doen bloeien.

Een greep uit de meest bekende soorten orchideeën

Beschrijving en cultuur

Grote planten, bladlengte tot 70 cm, meestal 3 tot 4 bladeren per bulb. Bloemtakken ontspringen aan de basis van de nieuwe bulb, de bulben zijn 3 tot 5 cm groot. Neerhangende bloemtakken van 30 tot 60 cm lengte. Ze hebben 5 tot 20 bloemen. Bloemen zijn ongeveer 3 cm groot en erg vlezig, lang houdbaar, kleur geel tot groen-geel.

Een temperatuur in de winter tussen de 10 en 12 graden, kweken in manden in een mengsel van sphagnum met bark- en isomobrokjes, ook wat cocosvezel en mousse zijn gewenst. In de herfst minder water geven, in de winter enkel water geven bij uiterst warme dagen. Een rust periode is nodig voor de bloemaanleg, na het volgroeien van de bulb.

Luchtvochtigheid tussen de 60 en 80%, bemesting tijdens de groei om de 14 dagen. Tijdens de groei om de 2 dagen water geven en om de 2 jaar verpotten.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Plant met bulben van 3 tot 5 cm hoogte waarop 2 bladeren per bulb staan. Ze hebben een lengte van ongeveer 10 tot 40 cm. Bloemen ontspringen aan de basis van de bulb en zijn hangend. De lengte verschilt per soort. Schommelt tussen de 10 tot 80 cm waarop 5 tot 30 bloemen staan van elk een grote van 1 tot 2 cm. Bloemen verschillen van vorm en ruiken zeer lekker.

De planten groeien het best in een gematigd klimaat, een doorlatend mengsel van bark en isomo en wat sphagnum. Men plant gongora's het best in hangpotten. Regelmatig water geven. Ze hebben geen uitgesproken rust periode nodig. Om de veertien dagen wat bemestig geven.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Kleine planten, bulben met een lengte van 2 tot 3 cm. 2 tot 3 bladeren per bulb met een lengte van ongeveer 10 cm. Bloemen ontspringen aan de basis van de bulb, meerdere bloemtakjes per bulb. De bloemen zijn zeer groot ten opzichte van de plant.

Ongeveer 10 tot 20 cm grote bloemen, paarse kleur met gefranjerde lip meestal wit. Bloemen blijven maar enkele dagen goed.

Kweek de planten in een mengsel van fijne bark, gehakte sphagnum, isomo en fijne mousse. Ze groeien het best in een koud gematigede kas 10 tot 15°C. Vochtig milieu,geen water geven op de bladeren.

De groei begint in april, dan goed water geven en een beetje mest om de vier weken. Ze verlangen veel lucht circulatie, voldoende licht en geen direct zonlicht. Tijdens de groei iets meer warmte, en een goede hoge luchtvochtigheid.

Soorten