Soorten orchideeen

Algemene informatie

Omdat er ongeveer 30000 orchideeënsoorten zijn is het onmogelijk deze allemaal op te noemen. We hebben een greep genomen uit de meest bekende orchideeënsoorten (kas en tuinorchideeën) en ze even allemaal op een rij gezet. Bij iedere soort zit er een beschrijving en cultuur bij. Zo heb je een idee over hoe groot de plant is, hoeveel bladeren het heeft, welke temperatuur het nodig heeft en in welke luchtvochtigheid het leeft. Ook wordt er informatie gegeven over wanneer er bemestig mag gegeven worden.

Dit is heel nuttige informatie omdat een orchidee niet alleen kan overleven op water en wat bemestig. Het onderhouden van orchideeën is moeilijker dan je denkt. Je kan op bovenstaande knoppen drukken onder de hoofdknop soorten om meer informatie te hebben over de bepaalde soort die u zoekt.

Dit is alfabetisch geschikt voor uw gemak.

Ook wordt er hier gebruik gemaakt van foto's van de verschillende soorten orchideeën om u een beeld te kunnen geven van hoe de plant er juist uitziet. Misschien is dit wel een plant dat u thuis hebt staan maar weet u niet dat dit wel een orchidee is. Met de hulp van de informatie bij iedere soort zal u in staat zijn om iedere orchidee te kunnen doen bloeien.

Een greep uit de meest bekende soorten orchideeën

Acineta
Braemia Jenny
Cirrhaea
Coeliopsis hyacinthosma
Coryanthes
Embreea

Beschrijving en cultuur

Grote planten, bladlengte tot 70 cm, meestal 3 tot 4 bladeren per bulb. Bloemtakken ontspringen aan de basis van de nieuwe bulb, de bulben zijn 3 tot 5 cm groot. Neerhangende bloemtakken van 30 tot 60 cm lengte. Ze hebben 5 tot 20 bloemen. Bloemen zijn ongeveer 3 cm groot en erg vlezig, lang houdbaar, kleur geel tot groen-geel.

Een temperatuur in de winter tussen de 10 en 12 graden, kweken in manden in een mengsel van sphagnum met bark- en isomobrokjes, ook wat cocosvezel en mousse zijn gewenst. In de herfst minder water geven, in de winter enkel water geven bij uiterst warme dagen. Een rust periode is nodig voor de bloemaanleg, na het volgroeien van de bulb.

Luchtvochtigheid tussen de 60 en 80%, bemesting tijdens de groei om de 14 dagen. Tijdens de groei om de 2 dagen water geven en om de 2 jaar verpotten.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Plant groeit epifytisch, bulben 3 tot 5 cm groot, bladlengte tot 50 cm, één blad per bulb. Bloemtakken ontspringen aan de basis van de bulb en staan recht. Ze hebben 5 tot 10 bruin-rode bloemen. Deze bloemen gelijken op polycycnisbloemen, ze zijn 3 tot 5 cm groot.

Temperatuur in de winter tussen de 8 en 12 graden, de planten worden gekweekt in manden in een mengsel van barkmousse en cocosvezel. Goed doorlatend, goede luchtcirculatie en luchtvochtigheid van 60 tot 80 % zijn noodzakelijk, regelmatig water geven tijdens de groei met wat meststoffen is aan te raden, dit om de 14 dagen. Samengestelde meststof met oligo elementen, tijdens de winter een uitgesproken rustperiode.

Tijdens de zomer is de gemiddelde temperatuur 20 tot 24 graden, de planten verdragen geen direct zonlicht, water geven tijdens de groei om de 2 dagen.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Planten met bladeren tot 20 cm lengte, bulben 2 tot 3 cm groot, en een diameter van 1 cm. Bloemtakken ontspringen aan de basis en hangen, de lengte van de bloemtakken zijn ongeveer 15 tot 20 cm. Ze hebben 10 tot 20 bloemen per bloemtak en meestal 2 tot 3 bloemtakken per bulb.

Groeien het best in een gematigd klimaat, een doorlatend mengsel van bark en isomo en wat sphagnum. Planten groeien in hangpotten, regelmatig water geven. Ze hebben geen uitgesproken rustperiode.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Bulben zijn 2 tot 4 cm groot met daarop 20 tot 30 cm lange bladeren meestal 1 tot 3 bladeren per bulb. Bloemtakken ontspringen aan de basis van de bulben en hangen naar beneden,lengte 4 tot 6 cm.

Bloemen zijn wit met een geel hartje, ze hebben 5 tot 10 bloempjes van 1 cm per bloemtak. Ze ruiken heel lekker (zelfde geur als hyacinten, vandaar ook de naam). Kweken idem als Acineta.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Bulben van 2 tot 5 cm daarop bladeren met een lengte van 15 tot 20 cm. 2 bladeren per bulb waarop puntjes zichtbaar zijn waaruit nektar wordt afgescheiden.

Bloemtakken ontspringen aan de basis van de bulb, hebben een lengte van 10 tot 50 cm. Per bulb heb je ongveer 1 tot 5 bloemen. De bloemen zijn 15 tot 30 cm groot.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Bulben van ongeveer2 tot 3 cm , bladeren 5 tot 10 cm, 1 blad per bulb. De bloemtak ontspringt uit de basis van de bulb naar beneden groeiend en waaraan 1 bloem van ongeveer 15 cm zich ontplooid. De bloem heeft een licht gele kleur met bruine stippels, heel mooi en lekker ruikend. De kweekwijze is de zelfde of van stanhopea.

Soorten

Gongora
Horichia Jenny
Houlletia Brongn
Jennyella Jenny
Kegeliella
Lacaena
Leuddemannia
Lycomormium

Beschrijving en cultuur

Plant met bulben van 3 tot 5 cm hoogte waarop 2 bladeren per bulb staan. Ze hebben een lengte van ongeveer 10 tot 40 cm. Bloemen ontspringen aan de basis van de bulb en zijn hangend. De lengte verschilt per soort. Schommelt tussen de 10 tot 80 cm waarop 5 tot 30 bloemen staan van elk een grote van 1 tot 2 cm. Bloemen verschillen van vorm en ruiken zeer lekker.

De planten groeien het best in een gematigd klimaat, een doorlatend mengsel van bark en isomo en wat sphagnum. Men plant gongora's het best in hangpotten. Regelmatig water geven. Ze hebben geen uitgesproken rust periode nodig. Om de veertien dagen wat bemestig geven.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Bulben zijn ongeveer 1 tot 3 cm groot , per bulb ontspringt er 2 bladeren van ongeveer 10 tot 20 cm lengte. Bloemen ontspringen aan de basis van de bulb.Bloemtak lengte 10 cm 7bloemen per tak elk 1 tot 2 cm groot. Cultuur de zelfde als voor Acineta en Stanhopea.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Plant met bulben van 3 tot 5 cm met daarop 1 blad met een lengte van 10 tot 20 cm. Aan de basis ontspringen de bloemtakken waarop 2 tot 15 bloemen bloeien die telkens 5 tot 6 cm groot zijn. Sommige soorten hebben rechtopstaande bloemtakken, andere hebben hangende bloemtakken.

De bulben hebben onderaan schutbladeren. Planten kweken in manden in een goed doorlatend mengsel van sphagnum, bark, mousse, isomo en cocosvezel. Geen direct zonlicht. Luchtvochtigheid verhogen tijdens de groei. Goede verluchting is noodzakelijk, voornamelijk op het einde van de zomer. Een rustperiode in de winter is aan te raden. Regelmatig water geven en om de veertien dagen wat bemesten.

Soorten

Beschrijving en cultuur

De plant gelijkt sterk op houlettia, bladeren zijn ongeveer 10cm lang en 2 cm breed. Bulben ongeveer 10 hoog, bloem takken ontspringen aan de basis van de bulb.

De planten geven 2 bloemen per bloemtak, bloemkleur is wit creme, 3 cm in diameter grote bloemen. De plant komt uit mexico. Wordt warm, gematigd gekweekt bij een temperatuur van 20°C hoge luchtvochtigheid 80%. Regelmatig water geven tijdens de groei en om de 14 dagen wat meststoffen.nooit de plant laten uitdrogen. bloei in augustus - september.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Plant met donkere bladeren, bruine kleur, bladlengte van 15 cm. Bulben ongeveer 1 tot 4 cm groot, op de bulben staan 2 tot 3 bladeren.

Bloemtakken ontspringen aan de basis van de bulb, hangende bloemtakken met een lengte van 20 cm. Ze hebben 10 tot 20 bloemen bruin-geel van kleur bloemgrote 1 cm. Dezelfde kweekwijze als Stanhopea in warme kas.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Plant met bulben van 4 tot 8 cm, 2 tot 3 bladeren per bulb met een lengte van 10 tot 20 cm. Bloemen ontspringen aan de basis van de bulb, 1 bloemtak per bulb met een lengte van 20 tot 40 cm. Ze hebben ongeveer 10 tot 20 bloemen.

De bloemen zijn zalmkleurig met paarse lip, bloemgrote 3 cm. Bulben hebben schutbladeren. Plant heeft behaarde wortels. De planten hebben dezelfde kweekwijze als stanhopea voor de gematigde kas. Geen gemakkelijke planten om te telen.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Grote plant, bulben 4 tot 6 cm met daarop 20 tot 40 cm lange bladeren, 2 tot 3 per bulb. Bloemtak ontspringt aan de basis van de bulb tot 1 meter. Ze hebben 20 tot 30 bloemen met een lengte van 3 tot 5 cm. Oranje van kleur.

Planten kweken in manden met een goed doorlatend mengsel van bark, sphagnum, isomo en cocosvezel. Ze houden van een goede luchtvochtigheid, een goede verluchting en een temperatuur van 20°C. Ze verdragen geen direct zonlicht. Tijdens de groei regelmatig water geven en wat bemesting om de 3 weken.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Grote plant, bulben 4 tot 6 cm met daarop 20 tot 40 cm lange bladeren, 2 tot 3 per bulb. Bloemtak ontspringt aan de basis van de bulb tot 1 meter. Ze hebben 20 tot 30 bloemen met een lengte van 3 tot 5 cm. Oranje van kleur.

Planten kweken in manden met een goed doorlatend mengsel van bark, sphagnum, isomo en cocosvezel. Ze houden van een goede luchtvochtigheid, een goede verluchting en een temperatuur van 20°C. Ze verdragen geen direct zonlicht. Tijdens de groei regelmatig water geven en wat bemesting om de 3 weken.

Soorten

Paphinia Lindl
Peristeria Hooker
Polycycnis
Schlimmia
Soterosanthus Jenny
Stanhopea
Trevoria
Vasqueziella

Beschrijving en cultuur

Kleine planten, bulben met een lengte van 2 tot 3 cm. 2 tot 3 bladeren per bulb met een lengte van ongeveer 10 cm. Bloemen ontspringen aan de basis van de bulb, meerdere bloemtakjes per bulb. De bloemen zijn zeer groot ten opzichte van de plant.

Ongeveer 10 tot 20 cm grote bloemen, paarse kleur met gefranjerde lip meestal wit. Bloemen blijven maar enkele dagen goed.

Kweek de planten in een mengsel van fijne bark, gehakte sphagnum, isomo en fijne mousse. Ze groeien het best in een koud gematigede kas 10 tot 15°C. Vochtig milieu,geen water geven op de bladeren.

De groei begint in april, dan goed water geven en een beetje mest om de vier weken. Ze verlangen veel lucht circulatie, voldoende licht en geen direct zonlicht. Tijdens de groei iets meer warmte, en een goede hoge luchtvochtigheid.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Planten met grote bladeren tot 1 meter, bulben met een grote van 10 tot 20 cm. 2 tot 3 bladeren per bulb. Bloemtakken ontspringen aan de basis. Volgens soorten zijn er die recht op groeien en anderen die naar beneden groeien.

Bloemtakken met een lengte van 20 tot 30 cm, met 5 tot 15 bloemen in een vorm van een duif. Vandaar de naam de heilige duif orchidee. Witte bloemen en soms wit met paarse stippen. De kweekwijze is de zelfde als voor stanhopea, warme serre 20 tot 24°C. Tijdens de groei veel water geven en goed bemesten om de week.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Planten met een lengte van 20 tot 30 cm. Bulben van 2 tot 4 cm, per bulb staan 1 tot 2 bladeren met een lengte van 10 tot 20 cm. Bloemtakken ontspringen aan de basis van de bulb en zijn ongeveer 15 cm lang.

Ze hebben 10 tot 30 bloemen met een lengte van 1 tot 2 cm, met een typische gefranjerde lip. De kleur van de bloemen zijn licht paars, zalmkleurig. Vorm van de stijl is een zwane hals, daarom noemen ze de plant de zwane orchidee. De kweekwijze is de zelfde als van Acineta in warme kas.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Klein plantjes van 30 cm lengte, bloemtakjes ontspringen aan de basis van de bulb. Een bloemtakje met een lengte van 5 tot 10 cm, waar 3 tot 8 bloempjes aan hangen, met een grote van ongeveer 1 cm. Ze hebben een witte kleur met rode spotjes. Bulben zijn 2 cm groot met op elke bulb 1 blad van 20 cm. Bloemen geuren niet.

Kweekwijze dezelfde als voor Stanhopea in gematigde kas met een zeer doorlatend mengsel van fijne bark en sphagnum mousse en isomo. Regelmatig water geven en een goede luchtvochtigheid zijn zeer belangrijk. Het is niet gemakkelijk om deze plant te kweken.

Soorten

Beschrijving en cultuur Kleine planten met een lengte van 20 cm, bulben zijn 2 tot 3 cm groot, per bulb zijn er 2 bladeren met een lengte van 15 cm. Bladeren hebben een donkere kleur, bloemtakje ontspringt aan de basis van de bulb en groeit rechtop. Ze hebben een lengte van 10 cm met daarop 5 tot 10 bloempjes met een gele kleur met donker oranje stipjes op de bloemblaadjes. Kweekwijze dezelfde als voor Stanhopea in gematigde kas met een zeer doorlatend mengsel van fijne bark en sphagnum mousse en isomo. Regelmatig water geven en een goede luchtvochtigheid zijn zeer belangrijk. Het is niet gemakkelijk om deze plant te kweken.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Grote planten met bulben van 5 tot 10 cm groot waarop 1 blad per bulb aanwezig is, met een lengte van 10 tot 30 cm. Bloemtakken ontspringen aan de basis van de bulben en zijn 10 tot 20 cm lang. Er groeien per tak 1 tot 5 bloemen aan met een lengte van 10 tot 20 cm.

De bloemen geuren zeer lekker, de vorm van de bloem verschilt van soort tot soort. Sommige soorten hebben korte bloemstengels en compacte bloemen en zijn zeer vlezig van structuur, anderen zijn groter van bloemstengel en hebben zeer grote bloemen. Stanhopea's worden gekweekt in manden met een mengsel van bark mousse, isomo beukeblad en mos. De temperatuur is tussen de 12 tot 16 graden minimum.

Een goede luchtvochtheid van 60-80% is noodzakelijk, regelmatig water (om de twee dagen) geven tijdens de groei met ook om de 10 dagen wat bemesting is aan te raden. Tijdens de zomer is de gemiddelde temperatuur 20 -24 °C. De planten verdragen geen direct zonlicht.
Na het water geven staat een ventilator 2 uren te draaien voor het op drogen van het blad.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Kleine plantjes van 30 cm groot. Bulben zijn 2 tot 5 cm met daarop 2 bladeren per bulb. Bladeren hebben een lengte van 20 cm. Bulben zijn langwerpig en fijn, ze hebben diameter van 1 cm. Bloemtakje ontspringt aan de basis van de bulb en is 20 cm lang, met daarop groen-witte bloemen van 1 cm. De planten worden op dezelfde wijze geteelt als van Stanhopea. Ze moeten wel in de warme kas, temperatuur tussen de 20 tot 24°C. Ze hebben een zeer hoge luchtvochtigheid nodig en veel ventilatie.

Soorten

Beschrijving en cultuur

Planten met bulben van ongeveer 5 tot 10 cm, de bladeren hebben een lengte van 20 tot 50 cm. 2 bladeren per bulb. De plant gelijkt erg op Lacaena bicolor.

Bloemmtak ontspringt aan de basis van de bulb en is 20 tot 30 cm lang. Ze hebben 10 tot 20 bloemen per bloemtak met een doorsnede van 1 tot 3 cm. De kweekwijze is dezelfde als voor Paphinia, moeilijke planten.

Ze hebben veel luchtvochtigheid, veel warmte en veel luchtsirculatie nodig. Niet bloodstellen aan direct zonlicht. Veel water geven, maar niet op de bladeren en weinig mest.

Soorten